Właściwie każdy miłośnik zdrowej kuchni wie, że hodowana bazylia w doniczce, świeżo zerwana tuż przed podaniem, wzbogaci smak każdej potrawy. Będzie dobrze pasować do wszelkich sałatek, poprawi smak sosu pomidorowego. Poza tym będzie ładnie wyglądać na kanapce z mozzarellą. Tożsamo prosta w uprawie będzie też kolendra. Ta roślina jest znana z prozdrowotnych właściwości, zawiera sporo witaminy A a także C. Będzie perfekcyjnie smakować z twarożkiem, sprawdzi się też w sałatce ze świeżym ogórkiem. Przy okazji, warto zainwestować także w szczypiorek w doniczce, ponieważ sporo przepisów podaje, że z kolendrą tworzą interesujące połączenie smakowe. Zioła i przyprawy uprawiane w donicach trzeba często podlewać, najlepiej samą wodą i często obcinać. Nie wolno używać nawozów sztucznych do podlewania, można jedynie od czasu do czasu użyć naturalnego humusu jako nawozu. Szczególnej pielęgnacji wymaga hodowana mięta w doniczce. Jest bardzo wrażliwa na brak wody i nadmierne światło słoneczne. Wręcz niewielkie zaniedbanie może doprowadzić do usychania liści. Dodawanie do potraw naturalnych i zdrowych przypraw, które dodatkowo pochodzą z własnej uprawy, koryguje smak przygotowywanych dań. Wielu miłośników zdrowej kuchni stosuje suszonych przypraw, które można zakupić w sklepie, niemniej jednak one nigdy nie zapewnią takiego smaku, jak świeże składniki.
Polecam: tymianek w doniczce.